Geschiedenis

Wij houden van hout, het is ons vak… En daar ligt ook de oorsprong van group Thys.

Ondertussen vele generaties verder en een hele ommekeer in de activiteiten maar die passie en liefde voor hout is nooit weggegaan. Onze voorouders waren houthandelaren in boomstammen. Met die liefde voor het hout wilde JEAN THYS aan de slag. Hij startte samen met zijn schoonvader in 1972 een eigen houtzagerij te Kapellen. De houtzagerij specialiseerde zich in de bosexploitatie en het verzagen van Europees hardhout eik, beuk, haagbeuk, kerselaar, es, olm, linde, ….. Dit vooral voor trapmakerij en de meubel industrie. Tussen 1972 en 1990 kocht Jean alle industriegronden rondom de site in Kapellen verder op, in totaal 85.000m². Dit is uiterst belangrijk geweest in de groei van GROUP THYS want bij het ontwikkelen van industrie is plaats nodig!

Midden jaren ‘70 vervoegden de 3 zonen, Dirk, Luc en Eric, de firma. Het werd nog meer een echt FAMILIEBEDRIJF wanneer vrouwen Nicky, Sabine en Lutgard, begin jaren ‘80 mee in de zaak komen. Luc Thys heeft het ondernemen in zijn bloed en start als hobby met het vervaardigen van eiken stijldeuren en massief parket eik en beuk in Weelde. THYS DEUREN-EN PARKETFABRIEK wordt, onder begeleiding van de heer Frans Hanneveer, geboren!

De “hobby” slaat al snel aan. Tijd om te investeren! Begin jaren ‘90 werd er beslist om de activiteiten over te brengen naar de site in Kapellen. De eerste fabriekshallen werden gebouwd, de eerste machines voor het opkasten van deuren en dagstukken werden aangekocht. Eric Thys zet ondertussen fel in op aankoop en verdeling van laminaatvloeren, wat nog in zijn kinderschoenen staan.
GROUP THYS is hier mede pionier in ontwikkeling van succes van deze type vloer. Om de mogelijkheid te geven verder te specialiseren werd er in 1993 besloten de HOUTZAGERIJ en de DEUREN-EN PARKETFABRIEK op te splitsen. Dirk ontfermt zich verder over de zagerij, Luc en Eric richten zich verder op de uitbreiding van deuren en vloeren.

Groeien en uitbreiden, daar gingen de broers voor. En hier werd op verschillende domeinen op ingezet. Er werden 6 nieuwe toonzalen geopend (Kapellen, Sint-Truiden, Gent, Jambes, Sint-Pieters-Leeuw en Boom). Deze nieuwe toonzalen gaven veel vraag naar een bredere product range. Deurbladen gekocht in Frankrijk , Spanje, Indonesië en China zorgden voor productdifferentiatie in de deurenafdeling. Ook werd het assortiment verder uitgebreid met de verdeling van keukens, laminaat en half massieve parket.

Midden jaren ‘90 startte een mooie samenwerking met enkele DOE-HET-ZELF ketens. Dit deed ons verder investeren en evolueren. We ontwikkelen de ‘omkeerbare deur’ en creëren een nieuw concept waar deur en deurkasten samen worden verpakt in 1 geheel. De particuliere klanten kunnen nu op eenvoudige manier deuren aankopen én plaatsen.

Het IKEA van de deuren is geboren!
Dit nieuwe concept, gecombineerd met het aanleggen van grote stocks, focus op een breed en trendy assortiment en een snelle levertermijn, zorgen voor een mooie groei.

Het is hard werken wanneer een bedrijfsbrand in 1998 de fabriekshallen compleet verwoest! Echter houden zelfs tegenslagen van zulk een grootte de DRIVE van de familie niet tegen.

Eind jaren ‘90 spitst Thys zich verder toe op eigen productie. We starten met het maken van de basis deuren in Kapellen in samenwerking met de mensen van de beschermde werkplaats. De verdeling van de producten laten we over aan onze professionele klanten. De eigen toonzalen worden gesloten. Het netwerk van dealers vergroot en zorgt voor de beschikbaarheid van onze producten over heel België.
De daaropvolgende jaren wordt er verder gefocust op in-house produceren. De productiehallen breiden verder uit, nieuwe machines worden aangekocht en langzaam maar gestaag groeien we verder uit tot de grootste deurenfabrikant van België. In de vloeren blijven we verder inzetten op trends en nieuwigheden. We vervolledigen daarom het assortiment met vinyl en samengestelde houten eiken vloerdelen.

In 2014 breidde de familie uit en kwamen we tot een samenwerking met de familie Moorkens, eigenaars van de investeringsmaatschappij Alcopa. Samen zijn we  vastberaden om verder te groeien en nog betere producten aan te bieden.

We besluiten om verder te investeren in duurzaamheid. In 2019 wordt geïnvesteerd in 7614 zonnepanelen op de daken van de productiehallen, goed voor meer dan 20.000m² zonne-energie en in totaal meer dan drie voetbalvelden groot. Het assortiment wordt verder uitgebreid met een mooie badkamerlijn. We willen nog meer een one-stop-shop zijn voor onze klant en breiden het assortiment verder uit met een mooi aanbod in badkamers.

Om onze klanten nog beter van dienst te zijn, openden we recentelijk 2 nieuwe  professionele showrooms. Zo kunnen onze klanten voor het bekijken van onze  producten, naast de showroom in Kapellen, ook terecht in Champion en Sint-Truiden.

Elk jaar blijven we investeren… om de beste producten en beste service te blijven garanderen. Ook investeren we in het welzijn van onze mensen. Zo zitten we met trots ook net in ons nieuwe kantoor.