De tijd dat de overgrote meerderheid kiest voor een vloer met rechte planken is voorgoed voorbij. Visgraat of herringbone is helemaal terug van weggeweest.
Geen wonder dat dit type vloer helemaal hip is, hij past dan ook in tal van verschillende woonstijlen.
Geen wonder dat “herringbone” aan een stijle opmars bezig is. De vloer is hip onder bouwers en verbouwers omdat je hem heel klassiek kunt interpreteren, maar ook strak en hypermodern. Deze vloer vormt een warme stijlvolle toets in een hedendaags woonproject, die je ruimte meteen karakter geeft.
Visgraatparket bestaat uit half-massieve en langwerpige planken, voornamelijk uit eik. De planken worden tegen elkaar gelegd in een v vorm zodat er een soort pijl ontstaat in de vloer.
De Hongaarse punt verwijst naar een variatie op de visgraatvloer. De planken van dit parket zijn niet rechthoekig maar hebben de vorm van een parallellogram. Door deze in een hoek van 45 graden te plaatsen, ontstaat er een rechte lijn.
Net zoals in hout, zijn ook parketvloeren in laminaat en vinyl aan hun opmars bezig. Vaak wordt geopperd dat visgraatperfect duurder is dan een planken vloer. Het prijskaartje van een visgraatparket ligt inderdaad een stuk hoger dan bij een normale vloer. Dit omdat de specifieke manier van legging, de ondervloer en houtsoort allemaal doortikken op de prijs. Toch kan je voor een goedkoper alternatief kiezen met laminaat of vinyl. De meeste laminaatsoorten zijn immers niet meer te onderscheiden van echt hout. Zijn onderhoudsvriendelijk en vaak ook iets prijsvriendelijker. Vinyl van de beste kwaliteit oogt daarenboven erg spectaculair. Het is uiterst onderhoudsvriendelijk en daarom opnieuw enorm populair bij jonge (ver)bouwers.
Met een visgraatlook kan je spelen en de kamer optisch veranderen; Leg je het patroon in de lengte, dan accentueer je de diepte van je kamer. Je kan hem ook in de breedte plaatsen om een lange smallere ruimte breder te doen lijken.
Visgraatparket wordt vaak gelegd met een omranding van rechte planken. Wat vaak mooier is voor het eindresultaat.
Een droge, effen ondergrond en goede ondervloer zijn nodig om een mooi en egaal liggende visgraat te bekomen. Bespaar hier zeker niet op de voorbereidingen en kies een degelijke ondervloer.
Parket en vloerverwarming gaan niet samen is een vaak gehoorde fabel. Laat je hierin goed adviseren want vloerverwarming en visgraatparket kunnen perfect mits de juiste voorbereidingen.
Visgraatparket wordt bij voorkeur door een professional geplaatst. Een niet perfect gelegde vloer verliest zijn impact en kracht totaal en kan in de toekomst voor problemen zorgen.
Stem afmetingen, de lengte van de planken, af op de ruimte.