Houten vloeren – Oliën of lakken

Het kiezen tussen het lakken en oliën van parketvloeren is een belangrijke beslissing voor huiseigenaren en ontwerpers. Beide methoden hebben hun eigen specifieke voordelen en nadelen, afhankelijk van factoren zoals duurzaamheid, uitstraling, onderhoud en milieuvriendelijkheid.

Voordelen van het lakken van parketvloeren:

 • Duurzaamheid:
  Gelakte parketvloeren zijn over het algemeen duurzamer en bestand tegen slijtage, krassen en vlekken. De laklaag biedt een robuuste bescherming tegen dagelijkse slijtage.
 • Makkelijk onderhoud:
  Gelakte vloeren zijn over het algemeen gemakkelijker schoon te maken. Omdat de lak een beschermende laag vormt, kunnen gemorste vloeistoffen eenvoudig worden afgeveegd zonder dat ze in het hout doordringen.
 • Glans en uitstraling:
  Lak kan een mooie glans toevoegen aan het oppervlak van het parket, waardoor het een glanzende en meer gepolijste uitstraling krijgt.

Nadelen van het lakken van parketvloeren:

 • Minder natuurlijke uitstraling: Sommige mensen geven de voorkeur aan de natuurlijke uitstraling van hout en vinden dat lak de natuurlijke textuur en uitstraling van het parket kan verbergen.
 • Moeilijker bijwerken: Als de gelakte vloer beschadigd raakt, kan het bijwerken ervan een uitdaging zijn, omdat het vaak vereist dat de hele vloer opnieuw wordt geschuurd en opnieuw gelakt.

 

Voordelen van het oliën van parketvloeren:

 • Natuurlijke uitstraling: Geoliede parketvloeren behouden over het algemeen meer van de natuurlijke uitstraling en textuur van het hout. De olie dringt diep in het hout door en verbetert de natuurlijke kleur en structuur.
 • Gemakkelijker bijwerken: Bij beschadigingen kan een geoliede vloer gemakkelijker lokaal worden bijgewerkt door simpelweg de beschadigde plekken opnieuw te oliën, zonder de hele vloer opnieuw te hoeven behandelen.
 • Ademend vermogen: Olie laat het hout ademen, wat gunstig kan zijn voor het reguleren van vocht en het handhaven van een gezond binnenklimaat.

Nadelen van het oliën van parketvloeren:

 • Minder bescherming: Olie biedt over het algemeen minder bescherming dan lak. Het oppervlak is gevoeliger voor vlekken en krassen, wat mogelijk vaker onderhoud vereist.
 • Regelmatiger onderhoud: Oliebehandelingen moeten periodiek worden herhaald, afhankelijk van het gebruik van de vloer, wat meer regelmatig onderhoud kan vereisen in vergelijking met gelakte vloeren.

Bij het kiezen tussen lakken en oliën van parketvloeren is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren, de beoogde uitstraling, de mate van bescherming die nodig is en het gewenste onderhoudsniveau. Het is ook verstandig om professioneel advies in te winnen om de juiste keuze te maken op basis van specifieke behoeften en de kenmerken van de vloer.